Categorie: Vragen m.b.t. windturbines
Vraag 22
Vraag Duidelijk is inmiddels geworden dat er niet alleen sprake is van een duurzaamheidsdoelstelling, maar ook van de opdracht om nieuwe geldbronnen voor de gemeente aan te boren.
a. Waar hebben we het nu precies over, wat betreft de duurzaamheidsopgave? Hoe groot is de duurzaamheidsopgave voor de gemeente Roerdalen exact (in megajoules of anderszins)? En hoeveel is daar momenteel al van ingevuld of wordt binnenkort ingevuld met lopende initiatieven, zoals de zonneweide op de regionale stortplaats? Wat resteert er als opgave voor Roerdalen?
b. Kan de gemeente zich voorstellen dat de klimaatopdracht onuitvoerbaar is? En zo ja, gaan het college en de raad dan de rug recht houden en de opdracht terug geven?
c. In het gebied Montfort-Zuid zijn ook gronden in eigendom van andere overheden. Gaan zij ook windturbines exploiteren? Zo ja, kunt u daar meer over laten weten? Hebben hier al gesprekken over plaatsgevonden?
d. Is het beoogd financieel rendement van het zelf exploiteren van windturbines berekend met of zonder subsidie, onderhoudskosten en hoe verhoudt dit zich tot de investering? Hoe hoog is de investering?
e. Betekent de financiële opgave dat u van plan bent om dus meer groene stroom te gaan produceren dan vanuit de duurzaamheidsopgave noodzakelijk is? Is daar een maximum aan (50% meer, 100% meer, 500% meer....)?
f. Het veroorzaken van hoeveel negatieve impact op inwoners (gezondheid, woongeluk, landschapsbeleving, enzovoort) vindt u als klein-geluk-gemeente acceptabel ten behoeve van het spekken van de eigen begroting, redenerend vanuit de kerntaak van een gemeente, namelijk het bevorderen van het welzijn van inwoners? Hoe maakt u de afweging tussen beide?
g. Bij plaatsing van windturbines in Montfort-Zuid is de impact voor inwoners van Roerdalen overduidelijk onevenredig. Hoe verhoudt zich dit tot het genereren van inkomsten? De lusten voor iedereen, de lasten alleen voor Montfort? Hoe kijkt u hier tegenaan? Mochten de windturbines onverhoopt doorgaan, waar ik tegen ben, bent u bereid om bijvoorbeeld 50% van de jaarlijkse opbrengsten in een leefbaarheidsfonds voor maatschappelijke initiatieven te stoppen per kern, waarbij de storting per kern verband houdt met de afstand tot de windmolens (hoe dichterbij, hoe hoger)? Zo nee, waarom niet? Waarom wilt u lusten en lasten niet eerlijk verdelen? Krijgen inwoners, ondernemers of maatschappelijke organisties met hinder dit dan op een andere manier gecompenseerd?
h. Waarom wordt nu alleen over windturbines gesproken en niet het hele plan voor een energiepark met zonneweides bij Montfort? Dit lijkt op een salami-tactiek, terwijl u pretendeert voorstander van open communicatie te zijn.

Antwoord gemeente:

a. Gemeente Roerdalen sluit aan bij het Klimaatakkoord. Het nationale Klimaatakkoord is een uitwerking van de Klimaatwet. Daarin staat voor het onderdeel ‘Afspraken voor Elektriciteit’ dat in 2030 70% van het elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen komt: windturbines op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken. De gemeente Roerdalen volgt dit streven.

Een exacte absolute omvang is niet te benoemen. Want de opgave hangt af van vele factoren en ontwikkelingen af. Hoeveel energie gebruiken we in 2030 en 2050 ten opzichte van 1990 (het peiljaar waar de 49% en 95% reductie tegen worden afgezet). Dat is voor gas en elektriciteit samen. De stelregel is dat in 2030 70% van het elektriciteitsverbruik duurzaam wordt opgewerkt, Een aantal cruciale aandachtspunten daarbij zijn: oGaan we fors energie besparen en in welke snelheid? oGaan we meer elektrisch rijden en in hoe snel gaat die ontwikkeling? oGaan we veel elektrisch verwarmen en in welke snelheid? oGaan we volledig over op elektrisch koken en in welke snelheid? oGroeit het aantal inwoners, woningen, bedrijven, instellingen etc en daarmee het energieverbruik? Het lijkt er zeer sterk op dat zon en wind de enige twee technieken zijn waar tot 2030 op serieuze schaal opwek mee te realiseren is. En we hebben in Roerdalen nog geen hectare zon en geen windturbine gerealiseerd. Wel liggen er meer panelen op onze daken dan het landelijk gemiddelde. In hoofdstuk 3 van het beleidskader zon en wind hebben we een richting van de opgave bepaald en onderbouwing daarvoor opgenomen. We gaan daarbij uit van circa 70 miljoen kwh in 2030. In 2050 zal dit veel meer zijn. Dit zijn echt nadrukkelijk richtinggevende getallen. Ze zijn wel door de gemeenteraad als doel gesteld voor de ontwikkeling in Roerdalen.

b. College en raad willen actief bijdragen aan het realiseren van de klimaatopdracht. Dit is vastgelegd in het beleidskader zon en wind met een doelstelling in 2030. We onderzoeken nu of windenergie hierin een bijdrage kan leveren. Als dit niet uitvoerbaar blijkt te zijn zal gezocht worden naar alternatieven. Het gemeentebestuur zal uiteindelijk een afweging maken wat wel en niet uitvoerbaar is. Zowel technisch, financieel als maatschappelijk.

c. Er zijn nog geen gesprekken geweest met de grondeigenaren. Als het zoekgebied verder onderzocht gaat worden, wordt met alle grondeigenaren gesproken. d. De economische geschiktheid van een locatie is onderwerp van verder onderzoek. Indien er subsidiemogelijkheden zijn zullen deze in dit onderzoek ook worden meegenomen en ook het investeringsbedrag zal daarin opgenomen worden.

e. Om in 2050 CO2 neutraal te zijn is er meer energieopwek nodig dan we nu gepland hebben tot 2030. Als er windturbines komen, is het nu dus nog de vraag in hoeverre dit past in de duurzaamheidsopgave tot 2050. Ons uitgangspunt is dat we eerst onze opgave voor duurzaamheid willen invullen. Bij het invullen van deze opgave willen we dat de eventuele financiële opbrengst zo veel mogelijk binnen de gemeente houden.

f. De gemeente heeft meerdere taken. Het bijdragen aan de klimaatopgave om voor toekomstige generaties ook een prettig leefklimaat te kunnen bieden, is er één van. Ook het welzijn van onze inwoners is een belangrijk doel. Dat we daarin voor moeilijke keuzes komen te staan, die soms conflicteren is een gegeven. Voor elke ontwikkeling wegen we alles af wat nodig is om tot een keuze te komen in het belang van de hele Roerdalense gemeenschap. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om hierin de finale afweging te maken.

g. U doet goede suggesties voor de wijze waarop opbrengsten van windturbines ten goede komen aan de inwoners van Roerdalen. Er zijn nog geen afspraken gemaakt over verdeling van de opbrengst. Dit is onderdeel van het vervolgproces. We willen samen met inwoners tot voorstellen komen over de inzet van de opbrengsten.

h. De mogelijkheid om de aanleg zonneweides te onderzoek in dit gebied is al bekend sinds het vaststellen van het zon en windbeleid. Dit geldt overigens voor alle delen van de gemeente die geen uitsluitingsgebied zijn voor zon en wind. Uit het eerste verkennend onderzoek naar de mogelijkheden voor windenergie blijkt dat in Roerdalen maar in een paar gebieden misschien mogelijk is. Dit is de informatie die nu centraal staat. Dank voor uw signaal, we zullen in de communicatie nog duidelijker zijn dat ook zonnevelden in deze gebieden mogelijk zijn.

Opmerking:

De gemeente wil ook op dit punt dus niet vooraf duidelijkheid geven, schuift het door naar vervolgproces. Jammer.